wesoła pszczółka

20 maja – Światowy Dzień Pszczół

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Dzisiejsze święto, to jedna z okazji, aby mówić o roli pszczół w środowisku i ich znaczeniu dla pozyskiwania żywności. To także pretekst do zastanowienia się, co możemy zrobić dla ochrony tych pożytecznych owadów.

W czasie zbiorów pszczoły świadczą jedną z najważniejszych usług dla ekosystemu, ponieważ zapylają wiele gatunków roślin, także tych, które są pożywieniem dla nas i dla wielu gatunków zwierząt. Zapylają też rośliny, które są wykorzystywane do celów ozdobnych, leczniczych, kosmetycznych i tekstylnych (np. bawełna, len).
Prowadzone przez pszczoły zapylanie roślin jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych. Pszczoła miodna, oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów rolników, wytwarza jednocześnie cenne produkty pszczele, tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli.

Pamiętajmy, że chronić pszczoły może każdy z nas!

Najprostsze sposoby ich ochrony to:

  • goszczenie ich w swoim ogrodzie;
  • dbanie o środowisko naturalne;
  • pozostawianie w ogrodzie choć części nieskoszonego trawnika, gdzie można założyć kwietną łąkę;
  • sadzenie lub sianie roślin miododajnych o różnych terminach kwitnienia;
  • niewypalanie traw ani łodyg i kwiatów zeszłorocznych – wiele gatunków owadów właśnie tam się kryje;
  • ustawianie dla nich (szczególnie w słoneczne dni) miejsc z wodą, popularnie zwanych poidełkami, zawierających drobne kamyczki lub żwirek, aby owady mogły spokojnie się napić bez zagrożenia moczenia skrzydełek;
  • w miarę możliwości wybieraj produkty rolnictwa ekologicznego, wolne od GMO – są nie tylko zdrowsze dla Ciebie i Twojej rodziny, ale również ich produkcja nie zagraża pszczołom i jest przyjazna środowisku;
  • kupuj miód od certyfikowanych lub sprawdzonych lokalnych rolników.

Co by było, gdyby zabrakło pszczół?

To dzięki nim mamy na stołach setki owoców i warzyw. Gdy zabraknie zapylaczy, znikną jabłka, gruszki, truskawki, nie będzie pomidorów ani ogórków. Zapylacze ważne są nie tylko przez pokarm, jaki dają nam bezpośrednio, ale również pośrednio: dzięki nim zwierzęta roślinożerne mają co jeść, rolnicy mogą zbierać nasiona roślin, aby wysiewać je w kolejnych latach. Stąd ważna jest ochrona nie tylko pszczoły miodnej, ale wszystkich pozostałych dzikich pszczół.

CIEKAWOSTKI O PSZCZOŁACH

  • Najmniejsze pszczoły miodne to pszczoły karłowate (wschodnioazjatyckie), mają do 0,2 mm. Największe pszczoły to Megachile Pluto, które rosną do 40 mm.
  • Pszczoły miodne żyją w rojach. W jednym roju żyje około dwudziestu tysięcy pszczół choć zdarza się, że nawet do stu tysięcy. Jest wśród nich jedna królowa, setki trutni i tysiące robotnic.
  • Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km, a maksymalny może wynieść 10 km i więcej.
  • Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.
  • Podczas jednego „kursu” po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.
  • Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.
  • Niezwykle ważną rolę odgrywają pszczoły w leśnictwie. Ich praca służy zwiększeniu ilości zdrowych i płodnych nasion potrzebnych do odnowienia lasu, pożywienia dla ptactwa, jak i do zwiększenia urodzaju owoców leśnych (poziomek, borówek, czarnych jagód, jeżyn, malin).
  • Obecnie, w okresie coraz silniejszego rozwoju techniki, pszczoły w atmosferze są najczulszym wskaźnikiem stopnia środowiska naturalnego (podobnie jak raki w wodzie).
  • Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty.
  • Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88 500 km i usiąść na 2 mln kwiatów.
  • Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat, składają około 3 000 jaj dziennie.
  • Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni.
  • Trutnie żyją 4-5 tygodni.
  • Na świecie istnieje około 20 tys. gatunków pszczół.
  • Aż 222 (z około 470) gatunki żyjących w Polsce pszczół są zagrożone wyginięciem.
  • Ponad 300 tys. gatunków roślin (ponad 87 proc.) na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły.