owoce i warzywa

18 października – Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw zainicjonowany został 18 października 2013 roku w Nowej Zelandii. Jego inicjatorem była nowozelandzka fundacja charytatywna. Święto to obchodzimy corocznie w trzeci piątek października.

Dzień Owoców i Warzyw promuje edukację ekologiczną, w tym spożywanie lokalnych i sezonowych produkty, wpływ diety na środowisko, bioróżnorodność i zdrowie. Stanowi okazję do promowania zrównoważonego stylu życia poprzez działania edukacyjne w szkołach i domach.

Jak Dzień Owoców i Warzyw wspiera edukację ekologiczną:

  • zdrowe odżywianie – spożywanie warzyw i owoców dla zdrowia, witalności i profilaktyki chorób;
  • bioróżnorodność – różnorodność gatunkowa w rolnictwie i ekosystemów;
  • świadome wybory – wybierania produktów lokalnych i sezonowych, które mają mniejszy ślad środowiskowy, są bogatsze w składniki odżywcze i wspierają lokalnych rolników;
  • edukacja – prowadzona przez ministerstwa i organizacje edukacyjne , które mają na celu zwiększenie świadomości społecznej na temat zalet rolnictwa ekologicznego i zdrowego żywienia
  • edukacja w szkole i domu

Dlaczego w codziennej diecie powinniśmy sięgać po minimum pięć posiłków bogatych owoce i warzywa?

  • Ze względu na niska zawartość tłuszczu i białka warzywa są doskonałym uzupełniniem pokarmów zawierających białko zwierzęce. Postarajmy się, by to właśnie warzywa były głównym elementem naszych posiłków każdego dnia.
  • Pamiętajmy, że warzywa są zawierają dużo składników odżywczych w minimalnej ilości kalorii.
  • Warzywa są najlepszym rozwiązaniem dla osób przebywających na diecie. Dzięki bogatej zawartości błonnika warzywnego jedząc warzywa szybciej się sycimy, wiec przejadanie się warzywami jest praktycznie niemożliwe.
  • Warzywa zawierają fitosolity zwalczające raka.

Pamiętajmy także, że nie tylko ważna jest ilość spożywanych owoców i warzyw, ale także ich różnorodność i kolor. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej.
Każdy kolor oraz rodzaj owoców i warzyw niesie ze sobą inne składniki np.:

  • Czerwone – pomidory, wiśnie, żurawina, buraki, papryka swoją barwę zawdzięczają likopenowi oraz antocyjanom o właściwościach przeciwutleniających.
  • Pomarańczowe – marchew, dynia, morele, kurkuma, swoją barwę zawdzięczają karotenoidom. Biorą one udział w usuwaniu z organizmu wolnych rodników.
  • Zielone – sałata, szpinak, jarmuż, brukselka swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
  • Niebieskie i fioletowe – jagody, aronia, borówki, bakłażany, winogrona swoją barwę zawdzięczają antocyjanom. Wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
  • Białe – czosnek, kalafior, pietruszka, banany, rzepa swoją barwę zawdzięczają flawonoidom. Wykazują właściwości przeciwutleniające.

W Polsce od wielu lat realizowany jest Program dla szkół „Owoce i warzywa w szkole”. Program pa za zadanie propagować wśród dzieci i młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych.